Srce ob srcu – nov logo


Skupine Srce ob srcu za samopomoč in oporo ob ločitvi nudijo možnost podelitve svoje stiske z ignacijansko, duhovno  metodo in s tem pot k okrevanju od travme ločitve.  V te skupine se je lansko leto  vključilo že več kot 70 ljudi.

Vsak član prejema gradivo ob katerem premišljuje in moli ter si ob tem oblikuje svoje izhodišče za podelitev osebne izkušnje. Ker nas druži podobna izkušnja ločitve je zaupanje hitro pridobljeno in empatija lažje dosežena. Drug z drugim v malih skupinah pošteno in odkritosrčno delimo osebno izkušnjo, svoje izzive in spodbude iz vsakdanjega življenja. Vsak lahko v okolju varnega prostora zaupanja prispeva svojo edinstveno izkušnjo, po kateri Bog daje moč in usmiljenje. Zavedamo se, da nam skozi izkušnje drugih govori Bog in nas utrjuje v hoji za Njim, ko nosimo svoj križ ločitve.

Skupine so odprte za vse z izkušnjo ločitve, tudi če dolgoletna partnerska veza ni bila zakonska ali če so sedaj v novi vezi. Dobrodošli so vsi, ki so še v postopkih ločevanja, v prvih letih samskega življenja, pa tudi, če je od razveze minilo že precej let. Ne glede na to, koliko časa je že minilo, bolečina, ki je bila potlačena, ne zastara in stiska ne mine. Bolečina, ki ni izpovedana, se zapiše v telo in zastruplja naše odnose. Nimamo se radi ker se oblagamo s krivdo. Ne sprejemamo drugih ker se primerjamo z njimi ali pa mislimo, da nas obsojajo. Bogu zamerimo ker nas je doletela ta preizkušnja, zato se raje smilimo sami sebi kot da bi sprejeli, da smo Zanj vedno ljubljeni in dragoceni.

Vernost ni pogoj, le pripravljenost slediti programu, iskreno sprejeti in se odpreti Božjemu delovanju, ki edino lahko resnično prenovi naše življenje. Psihologija od trpljenja večinoma beži, duhovnost ga sprejme in uporabi kot priložnost za srečanje in razodevanje božje moči v svojem življenju. Naše dostojanstvo in naša prava identiteta je v tem, da nas Bog vedno spoštuje, sprejema in nam je naklonjen, njegov Duh deluje tudi v naši slabotnosti.

Namen skupine je podpora drug drugemu v vseh preizkušnjah v procesu razveze in po njej ter spodbuda k osebni rasti s poglabljanjem svoje vere v osebnem, živem odnosu z Jezusom.

Gradivo za molitev, premišljevanje in podelitev v skupini se prejema po e-pošti in natisnjeno na srečanju.

Kraji srečanj in kontakti:

 Srce ob srcu – Ljubljana

Srečanja so vsako 4. sredo v mesecu ob 19. 30 uri, v župniji Dravlje(učilnica nad garažo)

Povabljeni tudi k sv. maši ob 19 h v novi cerkvi.

Prvo srečanje bo v sredo 27. 9. ob 19.30 h Dobimo se pred novo cerkvijo.

Dobrodošli stari in novi člani.

Vsi zainteresirani se prijavite na e-naslov: razvezani.srce@gmail.com.

ali  preko tel.: 041 955 219  (Karmen Kristan)

OKTOBER 2017

25.10.2017

NOVEMBER 2017

29.11.2017

DECEMBER 2017

20.12.2017

JANUAR 2018

24.1.2018

FEBRUAR 2018

28.2.2018

MAREC 2018

28.3.2017

APRIL 2018

18.4.2017

MAJ 2018

23.5.2017

JUNIJ 2018

20.6.2017

Udeleženci lahko brezplačno parkirajo na velikem parkirišču za cerkvijo.

Srce ob srcu – Suha     

 

Prvo srečanje bo v četrtek 28. 9. ob 19.30 h v župnišču. Povabljeni tudi k sv. maši ob 19 h.

Ostala srečanja bodo  vsak 3. četrtek v mesecu v župnišču. 

Kontakt: razvezani.srce@gmail.com

Žpk Matjaž Zupan Tel.: 041 926 898

 

Srce ob srcu – Nova Gorica  

 

Srečanja so vsak 3. torek v mesecu v župnišču. 

Kontakt: žpk Kržišnik Tel.: 041 596147

 

 

Metoda duhovnega poslušanja

Razvezani si pomagamo na skupni poti, tako, da drug z drugim pošteno in odkritosrčno delimo osebno izkušnjo, svoje izzive in spodbude iz vsakdanjega življenja v svetu, kjer se zlo velikokrat pretvarja, da je dobro. Vsak lahko v okolju varnega prostora zaupanja prispeva svojo edinstveno izkušnjo, po kateri Bog daje moč in usmiljenje. Zavedamo se, da nam skozi izkušnje drugih govori Bog in nas utrjuje v hoji za Njim, ko nosimo svoj križ razveze. Razvezani med seboj gojimo držo medsebojnega sprejemanja in zaupnosti, Zavzemamo se za resnico in usmiljenje ter stojimo za dano besedo.

Vrline metode:

  •   Poslušanje z medsebojnim spoštovanjem in pozornostjo na Božje delovanje, usmiljenje in razodevanje v osebnem življenju vseh nas.
  •   Notranja svoboda, ki drugega sprejema zato, ker ga Bog sprejema, spoštuje in ceni. Bog nam je naklonjen v vseh življenjskih situacijah, tudi v tistih nad katerimi se sami pohujšujemo.
  •   Resnicoljubnost pri podeljevanju osebnih izkušenj.

Pravila za metodo duhovnega poslušanja

1. Govorimo iz osebne izkušnje in ne kar na splošno. V skupini vedno uporabljamo zaimek ‘jaz’ in govorimo o sebi, svojih pogledih in svoji izkušnji.

2. Poslušamo s spoštovanjem in hvaležnostjo, ker drža odprtosti in govorjenja resnice to zasluži in vabi k hvaležnosti.

3. Bog nas je poklical po imenu. Ko nekdo začne govoriti vedno pove svoje ime. Ko konča, se mu vsi glasno zahvalimo (npr. Hvala, Ana). Tako se tudi naučimo naših imen.

4. Vsak je najboljši poznavalec (‘strokovnjak’) svojega bivanja, zato nihče nima pravice, da brez njegovega privoljenja postavlja pod vprašaj njegovo izkušnjo.

5. Trenutki tišine so primerni in nujni, zato jih sprejemamo in spoštujemo. Če kdo ne želi spregovoriti, ga nikdar ne silimo.

6. V skupini smo zavezani zaupnosti in vsebine naših pogovorov ne širimo izven kroga skupine (razen s posebnim dovoljenjem posameznika in brez imena).

7. Vsak član naj pride na vrsto, da podeli svojo izkušnjo, vendar naj podeli le to, kar želi in to kar zmore. 8. Svojo izkušnjo izrazimo kratko, preprosto in jasno (lahko se jo tudi prebere, če jo zapisana).

9. Skupna ni namenjena splošnemu debatiranju, niti ni namenjena reševanju osebnih problemov, zato si med poslušanjem med seboj ne delimo nasvetov. Če želimo, lahko to storimo po srečanju in v privatnem krogu.

10. Voditelj skupine skrbi, da ima vsak na razpolago enak delež časa in da se upoštevajo ta pravila. Pri delu v malih skupinah ga določite sami.

Potek duhovnega poslušanja v skupini: (cca 1,5 h)

  • SKUPNA MOLITEV (Spoznavanje različnih oblik molitve v povezavi s temo.) – 5 do 15 min.
  • DELO V MAJHNIH SKUPINAH (5 – 8 oseb):a) PRVI KROG: Podelitev osebne izkušnje ob branju in premišljevanju prejetega gradiva. (do cca 10min. na osebo)
  • b) DRUGI KROG: Vsakdo pove, kaj se ga je dotaknilo od tega, kar je slišal od drugih. (do cca 3min. na osebo)
  • c) TRETJI KROG ALI PLENUM: (Plenum nadomesti tretji krog v primeru, da poteka poslušanje v več skupinah in se na koncu vse združijo v enem krogu): Kaj ob vsem izrečenem ostaja v meni in kam me to usmerja (npr. v odločitev, v pogovor z prijateljem-ico ali duhovnim-o spremljevalcem-ko, v poglabljanje teme, v reševanje konflikta, … ). (do cca 1 min. na osebo)Priporočeno je še:

• Sveta maša naj bo vsaj na začetku leta ob prvem srečanju, da se vse bodoče dogajanje izroči v Njegove roke in na koncu leta na zadnjem zahvalnem srečanju za vse prejeto. Bolniško maziljenje zaželeno.

Komentiraj