Srce ob srcu


Skupine SRCE OB SRCU – Kdo smo

Smo skupine razvezanih, ki hočemo svoje novo življenje graditi na veri v Jezusa Kristusa, ki je temelj naše medsebojne povezanosti in razlog, da si med seboj pomagamo s poslušanjem, podelitvijo lastne izkušnje in konkretno pomočjo. Delujemo pod okriljem SRCA, Skupine Razvezanih v CErkvi.

Vsaka skupina je odprta za vse z izkušnjo razveze, ne glede na to, koliko časa je že minilo od tega, saj bolečina, ki je bila potlačena ne zastara. Vernost ni pogoj, le pripravljenost slediti programu, iskreno sprejeti in se odpreti Božjemu delovanju, ki edino lahko resnično prenovi naše življenje.

Naš temelj

Naše dostojanstvo in naša prava identiteta je v tem, da nas Bog vedno spoštuje, sprejema in nam je naklonjen, njegov Duh deluje tudi v naši slabotnosti. Osebno prijateljstvo z Bogom nas krepi in utrjuje v notranji svobodi ter iskrenosti in usmiljenju do sebe in drugih. Bog nas ljubi, tudi če se mu dejavno upremo. V Kristusu dela vse, da nas vedno znova privede nazaj k sebi. Vabi nas, da Ga iščemo v vseh stvareh, ter se učimo živeti svobodo, ki nam jo je podaril, da v njej duhovno rastemo.

Namen in cilj skupin

Namen skupin je podpora drug drugemu v vseh preizkušnjah v procesu razveze in po njej ter spodbuda k osebni rasti s poglabljanjem svoje vere v osebnem, živem odnosu z Jezusom.

Ob slikah lahko prisluhnete predstavitvi skupin za ločene SRCE OB SRCU. Posnetek je nastal v okviru oddaje Utrip Cerkve na Slovenskem. (20.9.2016) Pogovor s p. Vilijem Lovšetom in Karmen Kristan je vodila Mateja Subotičanec.

SRCE OB SRCU

KONTAKTI:

http://srcerazvezani.si/

E-poštni naslov: razvezani.srce@gmail.com

Koordinatorka: Ga. Karmen Kristan
karmen.kristan@gmail.com
Tel.: 041 955 219

Duhovni asistent: P. Tomaž Mikuš, DJ
tomaz.mikus@gmail.com
Tel.: 064 178 014

Srečanja so vsak četrti ponedeljek v mesecu ob 17. 00 uri, v Plečnikovi sobi

v Ignacijevem domu duhovnosti.

Udeleženci lahko brezplačno parkirajo na velikem parkirišču za cerkvijo.

LETAK

Metoda duhovnega poslušanja

Razvezani si pomagamo na skupni poti, tako, da drug z drugim pošteno in odkritosrčno delimo osebno izkušnjo, svoje izzive in spodbude iz vsakdanjega življenja v svetu, kjer se zlo velikokrat pretvarja, da je dobro. Vsak lahko v okolju varnega prostora zaupanja prispeva svojo edinstveno izkušnjo, po kateri Bog daje moč in usmiljenje. Zavedamo se, da nam skozi izkušnje drugih govori Bog in nas utrjuje v hoji za Njim, ko nosimo svoj križ razveze. Razvezani med seboj gojimo držo medsebojnega sprejemanja in zaupnosti, Zavzemamo se za resnico in usmiljenje ter stojimo za dano besedo.

Vrline metode:

  •   Poslušanje z medsebojnim spoštovanjem in pozornostjo na Božje delovanje, usmiljenje in razodevanje v osebnem življenju vseh nas.
  •   Notranja svoboda, ki drugega sprejema zato, ker ga Bog sprejema, spoštuje in ceni. Bog nam je naklonjen v vseh življenjskih situacijah, tudi v tistih nad katerimi se sami pohujšujemo.
  •   Resnicoljubnost pri podeljevanju osebnih izkušenj.

Pravila za metodo duhovnega poslušanja

1. Govorimo iz osebne izkušnje in ne kar na splošno. V skupini vedno uporabljamo zaimek ‘jaz’ in govorimo o sebi, svojih pogledih in svoji izkušnji.

2. Poslušamo s spoštovanjem in hvaležnostjo, ker drža odprtosti in govorjenja resnice to zasluži in vabi k hvaležnosti.

3. Bog nas je poklical po imenu. Ko nekdo začne govoriti vedno pove svoje ime. Ko konča, se mu vsi glasno zahvalimo (npr. Hvala, Ana). Tako se tudi naučimo naših imen.

4. Vsak je najboljši poznavalec (‘strokovnjak’) svojega bivanja, zato nihče nima pravice, da brez njegovega privoljenja postavlja pod vprašaj njegovo izkušnjo.

5. Trenutki tišine so primerni in nujni, zato jih sprejemamo in spoštujemo. Če kdo ne želi spregovoriti, ga nikdar ne silimo.

6. V skupini smo zavezani zaupnosti in vsebine naših pogovorov ne širimo izven kroga skupine (razen s posebnim dovoljenjem posameznika in brez imena).

7. Vsak član naj pride na vrsto, da podeli svojo izkušnjo, vendar naj podeli le to, kar želi in to kar zmore. 8. Svojo izkušnjo izrazimo kratko, preprosto in jasno (lahko se jo tudi prebere, če jo zapisana).

9. Skupna ni namenjena splošnemu debatiranju, niti ni namenjena reševanju osebnih problemov, zato si med poslušanjem med seboj ne delimo nasvetov. Če želimo, lahko to storimo po srečanju in v privatnem krogu.

10. Voditelj skupine skrbi, da ima vsak na razpolago enak delež časa in da se upoštevajo ta pravila. Pri delu v malih skupinah ga določite sami.

Potek duhovnega poslušanja v skupini: (cca 1,5 h)

  • SKUPNA MOLITEV (Spoznavanje različnih oblik molitve v povezavi s temo.) – 5 do 15 min.
  • DELO V MAJHNIH SKUPINAH (5 – 8 oseb):a) PRVI KROG: Podelitev osebne izkušnje ob branju in premišljevanju prejetega gradiva. (do cca 10min. na osebo)
  • b) DRUGI KROG: Vsakdo pove, kaj se ga je dotaknilo od tega, kar je slišal od drugih. (do cca 3min. na osebo)
  • c) TRETJI KROG ALI PLENUM: (Plenum nadomesti tretji krog v primeru, da poteka poslušanje v več skupinah in se na koncu vse združijo v enem krogu): Kaj ob vsem izrečenem ostaja v meni in kam me to usmerja (npr. v odločitev, v pogovor z prijateljem-ico ali duhovnim-o spremljevalcem-ko, v poglabljanje teme, v reševanje konflikta, … ). (do cca 1 min. na osebo)Priporočeno je še:

• Sveta maša naj bo vsaj na začetku leta ob prvem srečanju, da se vse bodoče dogajanje izroči v Njegove roke in na koncu leta na zadnjem zahvalnem srečanju za vse prejeto. Bolniško maziljenje zaželeno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s