Dnevi med letom – A


Četrtek, 16.1.2020, Mr 1,40-45

Gospod, naj se prepoznam v gobavcu, da me boš lahko ozdravil. Preberem odlomek:

Tisti čas pride k Jezusu gobavec in ga prosi: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Jezus se ga usmili, stegne svojo roko, se ga dotakne in mu reče: »Hočem, bodi očiščen.«… Ta pa je odšel in začel na vsa usta razglašati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni več mogel očitno iti v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih; in hodili so k njemu od vseh strani.

Gobavec: živ izločen iz družbe in verske skupnosti, izgnan v osamljenost brez odnosov, živ v peklu samote. Danes nam mediji pogamajo k še večji gobavosti. Samo Bog more obuditi mrtveca. To je tudi storil. Če ga sprejmem me potegne iz pekla samote in osamljenosti. On je zdravnik, ki bolnega zdravi. Danes in tukaj. Kot ozdravljeni gobavec lahko oznanjam dobro novico: On nas je očistil in ozdravil. Ne zakoni, ne postava, ne religije. Hočem to, kar mi ti želiš dati, Jezus. Hvala ti.

Petek, 17.1.2020, sv. Anton Puščavnik, Mt 19,16-26

Gospod, osvobodi me skušnjave, da bi si življenje iz tvoje ljubezni hotel zaslužiti s svojimi dejanji. Hvala ti, ker ga ti podarjaš zastonj. Preberem odlomek:

»Učenik, kaj naj dobrega storim, da prejmem večno življenje?«… Jezus mu je rekel: »Ako hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj ubogim in imel boš zaklad v nebesih; potem pridi in hodi za menoj!« Ko je mladenič slišal to besedo, je žalosten odšel; … »Kdo se torej more rešiti?« Jezus se je ozrl vanje in jim rekel: »Pri ljudeh je to nemogoče, pri Bogu pa je vse mogoče.«

Ljubezni Očeta in Matere ni mogoče zaslužiti, ampak le sprejeti in se zanjo zahvaljevati. V tem je večno življenje, da odgovarjam na njegovo brezpogojno ljubezen, ki me priveže v Očetovo življenje v Svetem Duhu. Popolnost je v tem, da sprejmem, da sem njegov sin in brat vsem, njegova hči in sestra vsem. To lahko storim, če hodim za njim: poslušam njegovo besedo in sem del skupnosti Njegovih sinov in hčera, bratov in sester. Kaj vse me odvrača od tega in me sili, da hočem večno življenje v Božji brezpogojni ljubezni zaslužiti s svojimi dejanji in napenjanjem? Vsak se lahko reši, ki sprejme, da ga je Jezus Kristus že rešil. Hvala ti, dragi Jezus. Tebe bi rad delil z vsemi.

Sobota, 18.1.2020, 2. nedelja med letom, 19.1.2020, Jn 1,29-34

Teden molitve za edinost kristjanov

Gospod, hvala ti, ker lahko sredi vseh mogočih in nemogočih trenutkov življenja gledam vate, ki vsakega izmed nas držiš za roko in gledaš v oči. Ne bojte se! Preberem odlomek:

»Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta. Ta je tisti, o katerem sem rekel: Za menoj pride mož, ki je pred menoj; zakaj bil je prej ko jaz… ›Na kogar boš videl prihajati Duha in ostati na njem, ta je, kateri krščuje s Svetim Duhom.‹ In jaz sem videl in sem priča, da je ta Božji Sin.«

Jezusovo trpljenje ni božja kaprica, ampak posledica našegastrahu pred Bogom. Naš strah je tisti, ki hoče žrtev, ki hoče svojo nemoč in strah vreči na nekoga drugega. Naš strah hoče, da je za vse, kar ni prav, kriv nekdo drug, ne jaz. To je tudi jedro greha. Zato podiramo odnos do sebe in drugih. Zato uničujemo stvarstvo.

Greh, o katerem govori evangelist Janez, je moralno zlo, ki uničuje svet. Jezus s krstom kot prostovoljna žrtev sprejme nase posledice našega moralnega zla. Zavestno se odloči, da bo na svojem telesu nosil posledice pokvarjenosti, ki ji dajemo prednost v odnosih do sebe, bližnjega in stvari. Bog mu je obljubil, da bo pokazal moč svoje ljubezni do njega in do vsakega človeka. Jezusovo poslanstvo pa je, da tej prevari, ki hoče gospodariti tvojemu in mojemu življenju, vzame moč in razkrinka njeno zlaganost. Zato je prišel. Po apostolih in Cerkvi je njegovo poslanstvo danes dohitelo tudi tebe in mene.

Krst je torej tudi poslanstvo zate in zame, če seveda to želiva. Resnica, ki naša srca osvobaja brezglavega vrtenja okrog sebe in nesmisla življenja, je tako čudovita, da vanjo takoj želim povabiti še tebe. Da bi tudi ti zadihal iz svobode in lepote tega, da si božji sin ali hči prav sredi krhkosti in ničevosti, ki ju morda ta hip doživljaš. Tudi tebi iz vsega srca in iskreno želim, da bi se razveselil, ker nič več ne pripadaš smrti in grehom, ki jih delamo, ampak njemu.

Ponedeljek, 20.1.2020, Mr 2,18-22

Gospod, hvala ti, ker mi postenje lahko pomaga, da sprejemam tvojo nenehno navzočnost. Prebrem odlomek:

Nihče ne prišije na staro obleko zaplate iz neudelanega blaga; sicer nov našiv od stare še kaj odtrga in nastane še večja luknja. Nihče ne deva novega vina v stare mehove, sicer vino mehove razžene pa bo uničeno vino in mehovi, marveč devajo novo vino v nove mehove.

Jezus uporablja podobe svatbe, starega in novega meha za vino, stare krpe na novi obleki. Katera teh podob mi je bližja in mi morda kaj pove? Nekaj trenutkov ponavljam Jezusov opis podobe, ki mi je blizu. Kakšno sporočilo ima zame, če se postavim v vlogo farizeja? Kako so se odzvali Jezusovi poslušalci na njegove podobe? Kaj bi jaz prosil Jezusa in kakšen je moj odziv na njegove podobe?

Torek, 21.1.2020, Sv. Neža, Mr 2,23-28

Gospod, osvobodi moje srce vsega legalizma, moralizma in samoodreševanja. Naj sprejmem tvojo svobodo. Preberem odlomek:

Rekel jim je: »Sobota je ustvarjena zaradi človeka in ne človek zaradi sobote. Zato je Sin človekov gospod tudi sobote.«

Jezus trdi, da je sobota za nas in ne mi za soboto. Čas je za naše potrebe, ne mi za njegove. Kako jaz razumem Jezusovo trditev? Katere svoje potrebe lahko izročim po Jezusu v Očetove roke na Gospodov dan? Kje sam najdem počitek, sprostitev in osvežitev? Ali želim tudi jaz sprejeti dar sobote – Gospodovega dne? Kaj bi rekel Jezusu?

Sreda, 22.1.2020, Mr 3,1-6

Gospod, hvala ti, ker ozdravljaš tudi mojo posušeno roko in trdo srce. Prebrem odlomek:

»Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti, ali pogubiti?« Ti pa so molčali. Srdito jih premeri in žalosten nad slepoto njih srca reče človeku: »Stegni roko!« Stegnil jo je in roka je bila ozdravljena. Nato so farizeji odšli in se zoper njega posvetovali s herodovci, da bi ga umorili.

Predstavljam si prizor v sinagogi. Jezusu nekateri želijo nastaviti zanko. V sredini je mož s suho roko. Kaj pravi Jezus in kako se odzove na vse, ki ga obkrožajo? Jezus se žalosti in jezi na tiste, ki postavljajo pravila na sočutje, ker so tako trdosrčni. Kje v mojem življenju trdosrčnost odpravlja sočutje do mene in bližnjih ter vsega kar Bog ljubi? Kaj čutim ob Jezusu in teh, ki ga tožijo? Kako bi mu jaz odgovoril ali ga kaj prosim? Morda za ljubezen in sočutje do sebe in bližnjih?

Četrtek, 23.1.2020, Mr 3,7-12

Gospod, tudi jaz sem med množico. Hvala ti, ker se te v tvoji besedi lahko dotaknem in me ozdraviš. Preberem odlomek:

Mnogo jih je namreč ozdravil; zato so tiščali za njim, da bi se ga dotaknili, kateri so bili v nadlogah. Kadar so ga videli hudi duhovi, so padali predenj in vpili: »Ti si Božji Sin.« In zelo jim je zabičeval, naj ga ne razglasijo.

Jezus ima zelo velik vpliv na ljudi. Množice se zgrinjajo. Kako to doživljajo njegovi učenci? Kaj je množice gnalo, da so hoteli videti in slišati Jezusa? Zakaj so se kasneje tako hitro obrnili proti njemu? Kako bi jaz odgovoril Jezusu? Pogovorim se z njim kot prijatelj s prijateljem.

Petek, 24.1.2020, sv. Frančišek Saleški, Mr 3,13-19

Gospod, hvala ti, ker nas kličeš in nam daješ oblast oznanjati in izganjati hude duhove. Prebrem odlomek:

Tisti čas je šel Jezus na goro ter poklical k sebi, katere je sam hotel, in so prišli k njemu. Postavil jih je dvanajst, da bi bili z njim in bi jih pošiljal pridigovat in bi imeli oblast izganjati hude duhove.

Jezus pošlje dvanajstere, da bi oznanjali njegovo sporočilo. Kako bi jaz oblikoval to sporočilo? Ali je Jezus sporočilo tudi za današnje ljudi? Kako bi ga jaz danes tem ljudem predstavil z besedami ali z dejanji? Kristus ima moje roke, noge, oči in srce. Ali mu jih želim dati na razpolago? Ali me Jezus vabi naj bom z njim in oznanjam njegovo sporočilo? Ali me kliče po imenu? V kaj me kliče? Pogovorim se z Njim.

Sobota, Spreobrnjenje sv. Pavla, 25.1.2020, 3. Nedelja Svetega pisma, 26.1.2020, Apd 22,3-16, 

Gosod, hvala ti, ker sem tudi sam eden izmed slepcev, ki jih ozdravljaš in pošiljaš. Preberem odlomek:

Ko sem pa bil na poti in se okrog poldne bližal Damasku, me je nenadoma obsijala velika svetloba z neba; padel sem na tla in zaslišal glas, ki mi je rekel: Savel, Savel, kaj me preganjaš?« Odgovoril sem: »Kdo si, Gospod?« Rekel mi je: »Jaz sem Jezus Nazarečan, ki ga ti preganjaš.« Moji spremljevalci so sicer videli svetlobo, niso pa razločili glasu, ki je z menoj govoril. Rekel sem: »Kaj naj storim, Gospod?« Gospod pa mi je rekel: »Vstani in pojdi v Damask; tam ti bodo povedali, kar ti je treba storiti.«

V preteklem tednu smo spoznavali začetke Jezusovega poslanstva. Njegovi prvi čudeži so bili tako čudoviti, da je pritegnil množice. Izmed množice jih je izbral dvanajst, da bi sodelovali pri njegovem poslanstvu. Učenci velikokrat ne razumejo in nimajo modrosti. Delajo napačne odločitve tako kot Juda in Peter. Na koncu se spravijo z vstalim Jezusom. Spreobrnjenje Savla, nasprotnika kristjanov, je nekaj podobnega. Savel je potreboval kar nekaj let, da je počasi postal Pavel. Počasi je dojel svoj klic oznanjevanja poganom in odrešujočo moč vstalega in križanega Jezusa Kristusa. Bog ga je vse življenje pripravljal na spreobrnjenje. Cerkev praznuje to spreobrnjenje že od šestega stoletja naprej. Pavel se danes vpraša, kaj naj storim, Gospod? Ali to vprašanje velja tudi zame in moje srce? Ali mu želim kakor Savel tudi jaz odgovoriti z vsem srcem in velikodušno? Ali lahko pričujem o tem kar sem videl in slišal? Z Jezusom se lahko pogovorim o svojem načinu pričevanja o Njegovi brezpogojni ljubezni do vseh nas.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s