Dnevi med letom – A


Sreda, 22.1.2020, Mr 3,1-6

Gospod, hvala ti, ker ozdravljaš tudi mojo posušeno roko in trdo srce. Prebrem odlomek:

»Ali se sme v soboto dobro storiti, ali hudo storiti? Življenje rešiti, ali pogubiti?« Ti pa so molčali. Srdito jih premeri in žalosten nad slepoto njih srca reče človeku: »Stegni roko!« Stegnil jo je in roka je bila ozdravljena. Nato so farizeji odšli in se zoper njega posvetovali s herodovci, da bi ga umorili.

Predstavljam si prizor v sinagogi. Jezusu nekateri želijo nastaviti zanko. V sredini je mož s suho roko. Kaj pravi Jezus in kako se odzove na vse, ki ga obkrožajo? Jezus se žalosti in jezi na tiste, ki postavljajo pravila na sočutje, ker so tako trdosrčni. Kje v mojem življenju trdosrčnost odpravlja sočutje do mene in bližnjih ter vsega kar Bog ljubi? Kaj čutim ob Jezusu in teh, ki ga tožijo? Kako bi mu jaz odgovoril ali ga kaj prosim? Morda za ljubezen in sočutje do sebe in bližnjih?

Četrtek, 23.1.2020, Mr 3,7-12

Gospod, tudi jaz sem med množico. Hvala ti, ker se te v tvoji besedi lahko dotaknem in me ozdraviš. Preberem odlomek:

Mnogo jih je namreč ozdravil; zato so tiščali za njim, da bi se ga dotaknili, kateri so bili v nadlogah. Kadar so ga videli hudi duhovi, so padali predenj in vpili: »Ti si Božji Sin.« In zelo jim je zabičeval, naj ga ne razglasijo.

Jezus ima zelo velik vpliv na ljudi. Množice se zgrinjajo. Kako to doživljajo njegovi učenci? Kaj je množice gnalo, da so hoteli videti in slišati Jezusa? Zakaj so se kasneje tako hitro obrnili proti njemu? Kako bi jaz odgovoril Jezusu? Pogovorim se z njim kot prijatelj s prijateljem.

Petek, 24.1.2020, sv. Frančišek Saleški, Mr 3,13-19

Gospod, hvala ti, ker nas kličeš in nam daješ oblast oznanjati in izganjati hude duhove. Prebrem odlomek:

Tisti čas je šel Jezus na goro ter poklical k sebi, katere je sam hotel, in so prišli k njemu. Postavil jih je dvanajst, da bi bili z njim in bi jih pošiljal pridigovat in bi imeli oblast izganjati hude duhove.

Jezus pošlje dvanajstere, da bi oznanjali njegovo sporočilo. Kako bi jaz oblikoval to sporočilo? Ali je Jezus sporočilo tudi za današnje ljudi? Kako bi ga jaz danes tem ljudem predstavil z besedami ali z dejanji? Kristus ima moje roke, noge, oči in srce. Ali mu jih želim dati na razpolago? Ali me Jezus vabi naj bom z njim in oznanjam njegovo sporočilo? Ali me kliče po imenu? V kaj me kliče? Pogovorim se z Njim.

Sobota, Spreobrnjenje sv. Pavla, 25.1.2020, 3. Nedelja Svetega pisma, 26.1.2020, Apd 22,3-16, 

Gosod, hvala ti, ker sem tudi sam eden izmed slepcev, ki jih ozdravljaš in pošiljaš. Preberem odlomek:

Ko sem pa bil na poti in se okrog poldne bližal Damasku, me je nenadoma obsijala velika svetloba z neba; padel sem na tla in zaslišal glas, ki mi je rekel: Savel, Savel, kaj me preganjaš?« Odgovoril sem: »Kdo si, Gospod?« Rekel mi je: »Jaz sem Jezus Nazarečan, ki ga ti preganjaš.« Moji spremljevalci so sicer videli svetlobo, niso pa razločili glasu, ki je z menoj govoril. Rekel sem: »Kaj naj storim, Gospod?« Gospod pa mi je rekel: »Vstani in pojdi v Damask; tam ti bodo povedali, kar ti je treba storiti.«

V preteklem tednu smo spoznavali začetke Jezusovega poslanstva. Njegovi prvi čudeži so bili tako čudoviti, da je pritegnil množice. Izmed množice jih je izbral dvanajst, da bi sodelovali pri njegovem poslanstvu. Učenci velikokrat ne razumejo in nimajo modrosti. Delajo napačne odločitve tako kot Juda in Peter. Na koncu se spravijo z vstalim Jezusom. Spreobrnjenje Savla, nasprotnika kristjanov, je nekaj podobnega. Savel je potreboval kar nekaj let, da je počasi postal Pavel. Počasi je dojel svoj klic oznanjevanja poganom in odrešujočo moč vstalega in križanega Jezusa Kristusa. Bog ga je vse življenje pripravljal na spreobrnjenje. Cerkev praznuje to spreobrnjenje že od šestega stoletja naprej. Pavel se danes vpraša, kaj naj storim, Gospod? Ali to vprašanje velja tudi zame in moje srce? Ali mu želim kakor Savel tudi jaz odgovoriti z vsem srcem in velikodušno? Ali lahko pričujem o tem kar sem videl in slišal? Z Jezusom se lahko pogovorim o svojem načinu pričevanja o Njegovi brezpogojni ljubezni do vseh nas.

Komentiraj