Ponudba enodnevnih odmikov za možakarje


PONUDBA ENODNEVNIH ODMIKOV ZA MOŠKE PO ŽUPNIJAH IN DEKANIJAH ALI DRUGJE

Spoštovani možje,
žene so v zadnjih stotih letih ogromno storile za zavedanje in sprejemanje svoje istovetnosti in samostojnosti. Moški smo iz različnih razlogov prav na tem področju ostali neosveščeni in se pustimo voditi trenutnemu »gospodarju«, ki pride mimo in ima pet minut časa, da nas izkoristi.
Še posebej katoliški moški smo se v naši do nedavnega totalitarni družbi, ki je temeljila na terorju in preganjanju vseh drugače mislečih, odvadili povezanosti in medsebojne podpore. Ostajamo sami, izolirani posamezniki. Na družbeni ravni, kar pa je še bolj tragično, pa mnogokrat tudi znotraj lastne družine. Neštetokrat srečam hči ali sina, ki pravi, moj oče je bil odsoten (če ne telesno, pa psihično in duhovno). Da je preživel v sovražnem okolju je postal molčeč tlačan, ki ne zaupa ne politiki, ne cerkvi, ne Bogu. Dobrih dvajset let je odkar smo se osvobodili terorja in enoumja. Čas je, da se tudi katoliški možakarji prebudimo in dejavno gradimo svojo vero, družino, dom (ne le hišo, ampak tudi odnose) in domovino. V tej smeri gremo lahko le skupaj, kot Kristusovo telo. Močno povezani ne le z vero, ampak tudi z močjo dostojanstva, ki nam ga po krstu daje Bog za nas same in za vso družbo. Čas je, da dovolimo, da nas Božji Duh prebudi v ustvarjalnost sinov in bratov, ki znajo biti možje in očetje prihodnjim rodovom. Naš vstali Gospod Jezus Kristus se osebno ukvarja z vsakim možakarjem posebej in to celo življenje. Kakor se je trudi z zaletavim Petrom in ostalimi apostoli, tako se trudi tudi z nami, da bi v nas prebudil moške po Božji podobi. Svobodne in ustvarjalne. Žive in pogumne. Odgovorne in ljubeče. Trdne in usmiljene. Poštene in podjetne.
Spoštovani možje od vas sem se veliko naučil. Hvala vam. Še se učim od vas in rad bi se učil do smrti. S svojimi predavanji in enodnevnimi odmiki bi vas rad spodbudil, da bi pogumno in vsak dan bolj živeli moč, ki je Božja in je vsakem moškem srcu. To je dobro in prebivališče Boga v katerem je prostora za vse in tudi za neskončnost.
Predloge za predavanja ali enodnevne odmike sem razdelil v tri sklope. Ob poslušanju vaših bogatih izkušenj bodo zagotova nastali še novi naslovi in se odpirale nove teme. Hvala vam možje.

Pokličite na 041632626 ali napišite na p.vili.lovse@gmail.com

RESNIČNA IDENTITETA

  • Moško divje srce (K čemu je moški povabljen, zakaj ima rad akcijo, zemljevide, pustolovščino… in kakšno je dejansko stanje današnjega moškega, ki tiči v pisarni?)
  • Od bogastva do časti in napuha (Skušnjave na vseh področjih so del moje poti, kako jih lahko zdržim?)
  • Sprejemam svojo senco (Kaj je moja senca? Ljubljeni grešnik sem – Ti si moj ljubljeni Sin – poslušnost, bolj upoštevam Boga, bolj samostojen in trden možakar sem.)
  • Življenje je težko (Težave so priložnost – kako se lahko odzivam nanje?)
  • Jaz nisem tako zelo pomemben (Nisem središče sveta, potrebujem uvajanje.)
  • V mojem življenju ne gre zame (Kdo mi daje smisel, ga moram ustvariti sam, ali pa sempovabljen vanj?)
  • Nimam nadzora (Bolni in depresivni smo od nadzora nad stvarmi, ki jih ne moremo imeti pod nadzorom; ali je izhod iz bolezni nadzora?)

ODNOSI Z BLIŽNJIMI IN RANE

  • Očetovska rana (Oče mi lahko pokaže, da imam to kar je potrebno in da zmorem, lahko pa me tudi podre, zapusti in zavrže – rani. Kdo zdravi mojo rano, ki mi jo je povzročil oče in jo jaz zadajam tudi svojim sinovom in hčeram?)
  • V mamini mreži (Najmočnejši odnos: mati in sin, največkrat upodobljen. Past za samostojno življenje fanta in moškega. Izhod je?)
  • Kako rešiti lepotico? (Moč moških oči – Ne popredmetiti, ampak povabiti v pustolovšino, razkriti Lepoto, porušiti stolp… Svoja srca morata najprej izročiti Bogu in v Njegovi ljubezni, šele potem drug drugemu.)POSLANSTVO – ODNOS Z BOGOM, S SEBOJ IN Z DRUGIMI
  • Jezus – vzor moškosti (Jezus, hipi, plavih oči, ženska z brado ali…? Kaj pa ti praviš, kdo sem? – Spoznati Kristusa, da bi ga vzljubil …on si upa: on joka, je sočuten, ima pravi pogum (brez nasilja mišic), je v nenehni pustolovščini boja za vsakega človeka v moči Očetove zvestobe.)
  • Soočanje z zlom (Razločevanje – Kaj me odteguje od Boga, me ločuje od mene in bližnjih, me odtujuje stvarstvu, me izolira, da hiram in živim v oblakih?)
  • Umirjeni bojevnik – (Ostati v Njegovi ljubezni. Kako? Nekaj načinov. – Božji sogovornik in sodelavec sem. Zavzet za skupno dobro na vseh področjih.)
  • Zadnja bitka ali popravni izpit: umrl bom (Smrt – sestra, ki me vabi v ustvarjalnost, zastonjskost, živost, iznajdljivost, trdnost; pravi odnos do smrti, da bi imel več življenja.)
  • Biti oče (Vloga, pomen potrditve sina in hčere…).

Predavanja in odmike na omenjene teme ponujam župnijam in skupinam mož, ki to želijo.

v Gospodu

p. dr. Viljem Lovše, DJ

Kontakt:

viljem.lovse@rkc.si

GSM: 041 632 626