Dnevi med postom B


POSTNI ČAS 2018 – LETO B 

Sreda, 21.3.2018, Dan 3,52-56

V molitvi prihajam k tebi Gospod. Vreden si mojega čaščenja. Ali si tudi jaz želim takšne drže do Boga, ki je naš Očka? Preberem odlomek.

Prebiramo le manjši del dolgega odlomka, ki je v celoti posvečen hvali Boga za vsa njegova veličastna dela in za vse to kar On je. Za kaj v svojem življenju, bi jaz danes slavil Boga?

Pesnik iz odlomka govori o Bogu naših prednikov. Kakšne so korenine moje vere v Boga? Kdo mi jo je posredoval?

Hvalnica Boga ne slavi zgolj za vse kar dela. Polna je čudenja in občudovanje tega, kar Bog je. Kako bi nekomu, ki bi me vprašal v kakšnega Boga verujem, opisal svojega Boga?

Dovolim, da besede odlomka odmevajo v mojem srcu in ga zdravijo zagledanosti vase in v svoje strahove, v svojo krhkost ali v svoj občutek večvrednosti. Morda tudi sam dodam kakšno svojo vrstico k hvalnici. Kako se Bog odziva na mojo hvalnico?

Četrtek, 22.3.2018, Jn 8,51-59

Ti me vsak dan obiskuješ in osvobajaš utvar in iluzij o življenju, o Gospod. Tako si delal z vsemi predniki, o Gospod. Hvala ti. Preberem odlomek.

Zdi se, da Jezus išče konflikt. Zagotovo se ne želi pretepati. Jasno pove, kako vidi stvari. Ne ozira se na to ali se poslušalci z njim strinjajo ali ne. Ne skrbi ga, ali ga razumejo ali ne. Kaj takšna Jezusova drža prebuja v meni?

Jezus izreče nekaj neverjetnega. Vsak, kdor bo ohranil njegovo besedo, ne bo nikdar videl smrti. Judje se razburijo. POvedo mu, da so največji ljudje, Abraham in preroki, vsi umrli. Če sem sam med tistimi, ki ohranjajo in računajo na Jezusovo besedo, kaj mi torej pomeni ta Jezusova obljuba?

Preden je bil Abraham, sem jaz. Ko je Mojzes srečal Boga v gorečem grmu, mu je ta na vprašanje po imenu, preprosto odgovoril “Jaz sem!” Kaj mi Jezusove besede povedo o njegovem poslanstvu in o tem, kakor razume samega sebe?

Rečeno je bilo, da je tisti, ki tako govori kakor Jezus, nor, hudoben ali pa da je Bog prišel med nas. Pogovorim se z Jezusom, kaj meni pomenijo njegove besede in kdo je On zame.

Petek, 23.5.2018, Jer 20,10-13

Nič naj me ne moti, nič ne vznemirja. Če imam Gospoda, mi ničesar ne manjka, je zapisala Terezija Avilska. Bog zadošča. Kdaj bom sam izkustvno prišel do tega? Ali sem morda že?

Preberem odlomek. Prerok Jeremija se počuti kakor, da ga vsi preganjajo. Ali imam sam v življenju podobno izkušnjo?

Tolažbo mu daje zavedanje, da je Bog ob njem tudi takrat, ko ni nikogar. Ali sem že doživel, da bi je v težkih časih Bog stal ob strani?

Jeremija govori Bogu: “Tebi sem zaupal svojo pravdo!” Ali sem tudi jaz izročil svojo pravdo Bogu? Ali bi jo morda zaupal sedaj? Moja pravda je smisel mojega življenja in posledično vse to kar živim in kako živim.

Spregovorim z Bogom o svojih težavah in kje bi lahko prepoznal kako mi On pomaga in skrbi zame in za vse, ki so mi dani.

Sobota, 24.3.2018 in CVETNA nedelja, 25.3.2018, Mr 11,1-10

Gospod hvalim in slavim te. Hvala ti, ker nas dihaš in izgovarjaš, ustvarjaš prav ta hip, nas in vse stvarstvo. Preberem odlomek.

Cvetna nedelja je polna bogatih podob in simbolov: množica, palmove veje, ljudje, ki polagajo pred Jezusa svoje plašče… Danes se lahko pomešam med množico in tudi sam doživil Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem.

Zdi se, da ima Jezus celotno dogajanje pod svojim nadzorom. Točno ve, kaj je potrebno storiti in kaj se mora zgoditi. Svoje prijatelje pošlje, da poskrbijo vse kar je potrebno. Če sem med temi prijatelji, kaj doživljam?

Množica je razburjena. Vsak izmed njih ima svojo vlogo. Polagajo plašče, mahajo z vejami in vzklikajo. Če sem med množico, kaj delam jaz in kako se počutim?

Rimski vojaki nadzirajo dogajanje. Skrbi jih ohranjanje reda. Strah jih je, da bi nadzor izgubili. Če sem med vojaki, kako doživljam ves ta množični trušč?

Gledam Jezusa. Kaj vse to pomeni njemu? Kako gleda na nas: množico, vojake, prijatelje?

Pogovorim se z Jezusom, ki je moj najboljši in večni prijatelj. Povem mu kaj vidim, čutim in razmišljam. Dovolim, da tudi on spregovori meni. O čem mi pripoveduje?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s