Dnevi med letom – B


Ponedeljek, 19.11.2018, Lk 18,35-43

Gospod, tvoj/a sem, vzemi me tudi danes s teboj. Rad bi sodeloval pri Tvoji ljubezni do sebe in vsakega, ki ga postavljaš na mojo pot. Ti ljubiš vsakogar in nam odpuščaš, da te ignoriramo in se sprenevedamo, da te ni in nismo nikogaršnji. Ozdravi me dejstva, da sem slep zate in vse kar ljubiš in ustvarjaš. Preberem odlomek:

“Ko se je Jezus bližal Jerihi, je slep človek sedél kraj pota in prosil vbogajme. Ko je slišal množico, ki je šla mimo, je vpraševal, kaj bi to bilo. Povedali so mu: »Mimo gre Jezus iz Nazareta.« In zavpil je: »Jezus, Sin Davidov, usmili se me!« Spredaj gredoči so ga svarili, naj utihne. On pa je še glasneje kričal: »Sin Davidov, usmili se me!« Jezus je tedaj obstal in rekel, naj ga pripeljejo k njemu. Ko se je približal, ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« On pa je rekel: »Gospod, da spregledam.«In Jezus mu je rekel: »Spreglej, tvoja vera te je ozdravila.« V hipu je spregledal, šel za njim in slavil Boga. In vse ljudstvo je dalo Bogu hvalo, ko je to videlo.

Svoje vsakdanje dogajanje in pot pogosto dojemamo kot mletje, ki nas lahko utrudi in izmuči. Slepec je ves ujet v mlin vsakdanjosti. Obtičal je ob poti in prosjači. Takšen je njegov vsakdan, rutina, vzorec, ki se ga je naučil živeti kot posledico svoje slepote. Toda danes gre mimo Jezus iz Nazareta. Zazna priložnost in se je oklene z obema rokama. Če ne zakriči, bo šel Jezus po poti naprej. Ali se lahko vživim v slepega? Kaj je doživljal v tistem trenutku? Ali tudi jaz želim Jezusove pozornosti? Ali si lahko predstavljam, da me sprašuje kaj hočem, da stori? Kaj me ovira, da tudi sam ne prosim in ne kričim k njemu, da bi mu bil blizu? Ali mu upam izraziti svoja najgloblja hrenenja?

Torek, 20.11.2018, Lk 19,1-10

Gospod, odpri mi oči, da te moje srce sprejme in ti zaupa, danes in tukaj? Preberem odlomek.

“Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho in šel skozi mesto. In glej, bil je neki mož, Zahej po imenu, ki je bil višji cestninar in bogat. Želel je videti Jezusa, kdo je, pa ni mogel zaradi množice, ker je bil majhne postave. Tekel je torej dalje in splezal na divjo smokvo, da bi ga videl, zakaj tam je moral iti mimo. Ko je Jezus prišel na ono mesto, je pogledal gor in mu rekel: »Zahej, stopi hitro dol; danes moram ostati v tvoji hiši.« In stopil je hitro dol in ga z veseljem sprejel. Ko so to videli, so vsi godrnjali, češ: »Ustavil se je pri grešnem človeku.«Zahej pa je stopil pred Gospoda in rekel: »Glej, Gospod, polovico svojega imetja dam ubogim in, ako sem koga v čem prevaral, povrnem četverno.« Jezus mu je rekel: »Danes je v tej hiši prišlo zveličanje, ker je tudi on Abrahamov sin. Sin človekov je namreč prišel iskat in zveličat, kar je izgubljenega.«

Jezus iz Nazareta gre zopet mimo. Zahej si zelo želi, da bi ga videl, podobno kot otrok na nogometni tekmi, ki je premajhen, da bi videl dogajanje na igrišču. Zaheja so zaničevali, ker je bil cestninar in davčni izterjevalec. Navadil se je boriti za svoje dostojanstvo. Ko gre mimo Jezus pozabi na fasado in spleza na drevo kakor otrok. Ali sem se pripravljen odreči svojemu ponosu in ošabnosti, temu kar bododo drugi mislili ali rekli o meni zato, da bi videl Jezusa? Kakšno je bilo Zahejevo novo gledišče z višine drevesa? Videl je celotno dogajanje preko človeških glav. Videl je Jezusa. Zaradi vsega tega se je Jezus ustavil in se povabil k njemu na večerjo. Vsem navzoče je zgrabila nevoščljivost. Ko se Jezus in Zahej prijateljsko pogovarjata se svet obrne na glavo. Ne glede na javno mnenje o sebi Zahej razdeli polovico svojega imetja ubogim. Popraviti hoče vse pretekle krivice. Opazujem dobroto, ki jo je v Zaheju videl tudi Jezus in nihče drug. Jezusov pogled Zaheja spremeni. Tido v meni so dobrota, ljubezen in velikodušnost, ki jih vidi le Jezus. Na kakšen način mi omogoča, da pridejo na dan? Se želim z njim pogovoriti o tem?

Sreda, 21.11.2018, Darovanje Device Marije, Mr 3,31-35

Hvala ti, Gospod, kako si velik. Ti blagoslavljaš srce vsakega. Tudi moje. Ti si ustvaril mene in vse kar me obdaja. Zares si velik. Izročam se v tvoje roke. Ti prevzemi nadzor nad mojim življenjem. Preberem odlomek:

“Tedaj pridejo k Jezusu njegova mati in njegovi bratje; ostali so zunaj in ga dali poklicati. Okoli njega pa je sedela množica, ko so mu rekli: »Glej, tvoja mati in tvoji bratje so zunaj in te iščejo.« Odgovoril jim je: »Kdo je moja mati in kdo so moji bratje?« In ozre se po tistih, ki so sedeli okoli njega, in pravi: »Glejte, moja mati in moji bratje! Kdor namreč izpolnjuje Božjo voljo, ta mi je brat in sestra in mati.«

Kaj prebuja v meni pravkar opisan dogodek? Ali se mi zdi grob in krivičen? Morda ne razumem v čem je bistveni poudarek zgodbe? Ali pa postavlja pod vprašaj moj občutek za pravičnost? Ali sem zunaj ali sem znotraj dogodka? Ali sem med brati ali sem zunaj? Kdaj spolnjujem Božjo voljo?

Četrtek, 22.11.2018, sv. Cecilija, Raz 5,1-10

Iščem te Gospod, moja moč. Ti me krepiš. Tvoje obličje hočem vedno iskati. Odpri moje srce, da bom prepoznal znamenja tvoje navzočnosti v svojem življenju. Zvesto me dodpiraš in nežno vodiš v resnici, miru in ljubezni. Preberem odlomek:

Eden izmed starešin pa mi pravi: »Ne jokaj. Glej, zmagal je lev iz Judovega rodu, korenina Davidova, da odpre knjigo in njenih sedem pečatov.« In videl sem sredi prestola in četverih živih bitij in sredi starešin Jagnje, ki je stalo kakor žrtvovano, s sedmimi rogovi in sedmimi očmi, ki so sedmeri Božji duhovi, poslani po vsej zemlji. In je prišlo in vzelo knjigo iz desnice sedečega na prestolu. In ko je knjigo vzelo, je padlo pred Jagnje četvero bitij in štiriindvajset starešin; vsak je imel harfo in zlate čaše, polne dišav, ki so molitve svetih. In peli so novo pesem, govoreč: »Vreden si, da vzameš knjigo in odpreš njene pečate, zakaj bil si žrtvovan in si nas s svojo krvjo Bogu odkupil iz vsakega roda in jezika in naroda in ljudstva in napravil si nas našemu Bogu za kraljestvo in duhovnike in bomo kraljevali na zemlji.«

V današnjih časih je ogromno podob, ki zahtevajo našo pozornost. Nekatere se nam nalipijo v možgane, druge ustvarjajo meglo. Današnje besedilo je iz knjige razodetja. Katere podobe iz današnjega berila se najbolj dotaknejo mojega srca? Berilo je kodeks o preganjanjih, ki so jih doživeli Jezusovi učenci. Nedolžno jagnje je bilo zaklano. Po njem nam je dana polnost Božjega Duha, ki vzpostavlja Božje kraljestvo in bogoslužje na zemlji. Ali mi je slikovita govorica tuja? Kakšno sporočilo slišim? Kaj se me dotakne? Kje potrebuje v svojem življenju spodbudo, da bo Bog s svojo ljubeznijo prevladal?

Petek, 23.11.2018, Lk 19,45-48

S teboj, Gospod, želim danes hoditi in živeti svoj dan. Preberem odlomek:

Tisti čas je Jezus stopil v tempelj in začel izganjati tiste, ki so prodajali in jim govoril: »Pisano je: ›Moja hiša je hiša molitve, vi pa ste iz nje napravili razbojniško jamo.‹« In učil je vsak dan v templju. Veliki duhovniki in pismouki in ljudski prvaki so ga skušali umoriti, pa niso mogli najti, kaj bi storili. Zakaj vse ljudstvo se ga je oklepalo in ga poslušalo.

Tako ne bi smelo biti. Spravi se mi izpod nog.” Kolikokrat izrečem te besede, potihem ali naglas, ko se peljem v službo ali domov? Razni mečkači so vedno na cestah. Motijo nas celo berači. Ali prepoznam takšna doživljanja tudi v sebi? Zdi se, da tudi Jezus čisti prostor, da bo spet posvečen. Kateri prostori so meni sveti? Katera področja mojega življenja so mi sveta ali dragocena? Katere odpore in kakšno jezo prebuja Jezusovo ravnanje? Ali želim Boga prositi, da mi pomaga videti in spoštovati posvečen prostor v mojem življenju? Tudi v meni je prostor molitve.

Sobota, 24.11., Nedelja, 25.11.2018, Kristus Kralj, Jn 18,33-37

Zvesti Bog, naš Očka, obračam se k tebi. Slavim te in se ti zahvaljujem. Ti si središče mojega življenja. Ti vsemu daješ smisel in vrednost. Hvala ti, naš Kralj. Hvala ti, ker me vabiš naj bom s teboj. Kličeš nas, da smo s teboj v svojem vsakdanjem življenju. Daješ nam svoje največje bogastvo: zaupen odnos z Bogom Očetom. Kristus vsakega osebno vabi, da se mu pridružimo pri njegovem delu. Preberem odlomek:

“Tisti čas je Pilat rekel Jezusu: »Si ti judovski kralj?« Jezus mu je odgovóril: »Praviš to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?« Pilat je odvrnil: »Sem mar Jud? Tvoj narod in véliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?« Jezus je odgovóril: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod.« Pilat mu je rekel: »Torej si ti vendarle kralj?« Jezus je odgovóril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.«

Morda se nam zdi ta odlomek nenavaden in čuden tik pred začetkom adventega časa, ko se pripravljamo na božič. Po drugi strani pa je verjetno pravšnji za premišljevanje o Jezusu našem Gospodu in Kralju. Ali kdaj o Jezusu razmišljam kot o mojem kralju? Ali pa mi je podoba tuja in brez podlage v izkušnji? Katero ustrezno podobo bi izbral jaz?

Za Jezusa biti kralj vseh, pomeni biti služabnik vsem. Ljubeč služabnik ne dela velikih dejanj in ne kaže svojih veličastnih dosežkov. Preprosto je ves čas pozoren na najnižje, zadnje in zaničevane med nami. Kateri so najnižji in zadnji ljudje v moji izkušnji? Mimo katerih obrazov grem mimo in nikdar ne pomislim, kakšen odnos ima do njih Jezus? Kateri ljudje so v mojem življenju, ki jih smatram za samo po sebi umevne? Katerih dostojanstvo v resnici vedno prezrem? Jezus pravi, da je zato prišel na svet, da pričuje o resnici. Vsak, ki je iz resnice, posluša njegov glas. Kaj mi Jezus govori? Spregovorim mu o ljudeh, ki jih spregledam? Kaj se lahko naučim od Njega glede njih?

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s