Povelikonočni dnevi


Četrtek, 25.5.2017, Jn 16,16-20

Tako kot si se postavi pred Boga, ki je v tebi in ti v njem. Prosi Sv. Duha naj usmeri tvoj pogled v Božjo ljubezen sv. Trojice nato pa preberi odlomek.

»Še malo«, »spet malo« se ponovi kar sedemkrat. Kar pravi Jezus je za učence resnično uganka. Predstavljaj si, da si z njimi in tudi ti poslušaš Jezusove besede, čutiš njihovo zmedenost in žalost, da Jezus odhaja. Ostali bodo sami. Soočiti se morajo z negotovo prihodnostjo.

Spomni se trenutkov, ko si bil prisiljen čakati in so bili tvoji načrti (upanja) za prihodnost nejasni. Kaj si takrat občutil? Si doživljal nepotrpežljivost ali zagrenjenost? Morda si se jezil? Svoja čustva iskreno povej Bogu.

Potem znova preberi odlomek in prisluhni Jezusovim besedam. Prisluhni njegovim besedam upanja, nežnim besedam tolažbe, ki nam jo daje.

Svoje upe in hrepenenja položi v naročje sv. Trojice. Prosi za potrpežljivost, da bi lahko še malo počakal, da Bog lahko uresniči nekaj nepričakovanega, kar si sploh ne moreš predstavljati. Počakaj in poslušaj! Kam te v današnjem dnevu usmerja Jezusov glas upanja in tolažbe?

Petek, 26.5.2017, Jn 16,20-23

Moja duša poveličuje Gospoda. Za kaj želiš ti danes poveličevati ali se zahvaljevati sv. Trojici? Dovoli, da tvoja misel prebiva v vsem za kar si Bogu hvaležen.

Preberi odlomek. Jezus postavlja močna nasprotja med občutki bolečine, trpljenja in občutki veselja. Pokaže, da določena čustva minejo, druga pa trajajo. Kdaj si v svojem življenju doživljal kratkotrajne in bežne občutke veselja?

Kaj v tvojem življenju pa ti daje trajno veselje?

Jezus govori o ženi porodnici. Njena bolečina mine, radost, da je rodila otroka pa ostaja. Morda tudi sam/a doživljaš podobno. Na katere trenutke bolečin in trpljenja se spomniš in se ti danes zdijo vredni in dragoceni? Kje najdeš Boga v teh izkušnjah?

Znova preberi odlomek in prisluhni obljubi. Kaj ti Jezus obljublja?

Veselja vam nihče ne bo vzel. Ali se sv. Trojici lahko zahvalim za vse vire globokega in trajnega veselja v svojem življenju?

Sobota, 27.5.2017, Apd 1,1-11

V zadnjem tednu smo poslušali Jezusove besede učencem pri zadnji večerji in o daru Svetega Duha. V prihodnjem tednu bomo povabljeni v pričakovanje Svetega Duha in Binkošti. Gre za čas veselja in radosti. Poskušaj začutiti veselje in radost v učencih, ki so priča Jezusovega vnebohoda.

Med vstajenjem in vnebohodom se je Jezus vstali in živ prikazoval apostolom in jim na različne načine dokazoval svojo navzočnost ter jim še štiridesest dni govoril o Božjem kraljestvu. Kaj pa si ti doživljal/a v teh štiridesetih dneh po veliki noči?

Jezus je apostolom v Jerzusalemu naročil naj čakajo na Očetovo obljubo. Kakšne občutek te besede prebudijo v tebi? O kakšni obljiubi govori Jezus?

Znova preberi odlomek in bodi pozoren na vznemirjenje apostolov. Čakali so in čakali. Zdi se, da zdaj ne zmorejo več čakati. Hočejo imeti odgovore. Kakšni občutki se prebujajo v tvojem srcu, ko poslušaš Jezusov odgovor.

Jezus apostolom pove, da bodo prejeli moč Svetega Duha. Nato jim zaupa poslanstvo: vi boste moje priče v Jeruzalemu, po vsej Judeji in Samariji, in do konca sveta. Nato je vzet v nebo. Ali želiš spolnjevati poslanstvo, ki ti ga je Jezus zaupal? Ali še vedno stojiš in gledaš v nebo? Kakor prijatelj s prijateljem se pogovori z Jezusom. Odkrito mu povej kar čutiš. Prosi ga za vse kar se ti zdi potrebno, da bi bil lahko tudi ti danes njegova priča v svetu.

Nedelja, 28.5.2017

Ponedeljek, 29.5.2017, Apd 19,1-8

Sveta Duhinja, ti si Očetova luč in Sinov pogum v mojem srcu in želiš prebuditi sleherno srce. Lahko se zavedam, da me Sveti Duh diha, mi daje življenje in luč. V njem sem in v močni zvestobi Trojice.

Preberem odlomek. Ko se srečali Pavla, so se Efežanom odprle globine krščanske vere in razumevanje le te. Ali si lahko predstavljam kako so se počutili, ko jim je Pavel govoril?

Ali je v mojem življenju kdo, ki me je uvedel v vero? Kdo pa mi je odprl globine?

Ali lahko danes lahko s kom razdelim svoje izkustvo Boga in vere?

Morda se zavedam kako močno potrebo ima vsak izmed nas, da bi z drugimi razdelil svoje izkustvo navzočnosti in moči Božjega Duha v svojem življenju. Prinesi pred Boga koga, ki se ti zdi, da močno išče globljo vero in močenjši odnos z Bogom. Morda si ti sam takšen?

Torek, 30.5.2017, Jn 17,1-10

Gospod na današnjem potovanju me ohranjaj na svoji poti, naj prepoznavam tvojo bližino, tukaj in sedaj, naj te nikdar ne izgubim iz svojega pogleda, naj se ti pustim ljubiti, poživljati in voditi.

Preberem odlomek. Jezus se zaveda, da bo kmalu deležen velikega trpljenja in smrti, zato z močnimi čustvi moli k Bogu Očetu: »Oče, ura je prišla, poveličaj svojega Sina, kakor je Sin poveličal tebe.« Ali lahko vstopim v Jezusove občutke v teh trenutkih? Si ga upam prositi za bližino? Kaj doživljam ob tem?

Jezus moli z veliko skrbjo do nas: »Oče… večno življenje pa je v tem, da spoznajo tebe, edinega resničnega Boga in Jezusa Kristusa, ki si ga ti poslal.« Včasih je v življenju težko najti smisel: večno življenje. Težko je zaznati in sprejeti Božjo ljubezen do sebe in drugih. Potrpežljivo čakam, da mi Bog pokaže, kako globoko me ljubi in skrbi zame/zate/za nas.

»Vsi moji so tvoji in vsi tvoji so moji«, pravi Jezus. Dovolim, da Kristusova ljubezen do Očeta in vsakega izmed nas vstopi v moje srce in me prežme.

Jezus je zelo blizu z Očetom. Globoko skrbi za apostole in vsakega izmed nas. Dovolim mu, da se dotakne mojega srca in mojih hrepenenj.

Ali poznam kakšnega iskalca, ki je izgubil stik z Bogom in gre skozi težke čase? Morda prosim Kristusa, da mi pokaže, kako lahko pomagam, morda že danes, če se bo ponudila priložnost?

Sreda, 31.5.2017, Lk 1,39-56 – Marija obišče Elizabeto

Moja duša poveličuje Gospoda. Moje srce se raduje v Bogu mojem zveličarju (tistem, ki mi vrača resnično in pravo veličino). Gospod me ljubeče gleda. Ali se lahko razveselim njegovega pogleda in vsega, kar vsak hip dela zame in za vse?

Preberem odlomek. Poročilo o izrednem obisku. Marija obišče svojo teto Elizabeto. Ena je devica, druga že strilna. Obe sta noseči. Obe prepoznavata Božjo navzočnost v neverjetnih dogodkih, ki sta jih deležni. Predstavljam si za trenutek, da sem skupaj z obema v Zaharijevi hiši. Kaj doživljam?

Morda zaznavam njuno ponižnost in hvaležnost. Veselim se skupaj z njima, ki slavita Boga za njegovo dobroto, čeprav ne dojemata njegovih poti in načinov. Gledam upanje, ki ga imata v Boga, Boga, ki skrbi za zapuščene in ki vrednote tega sveta obrača na glavo.

Danes nas mediji bomardirajo z vsemogočimi slabimi novicami in to vsak dan. Številni pogovori med nami so polni teme in stisk. Kako se počutim, ko sem navzoč pri duhovnem pogovoru med Marijo in Elizabeto? Kako vplivata name? Ali to kar čez dan govorim drugim prinaša upanje in veselje?

Marijino srce poveličuje Gospoda. Govori o Kristusovem prihodu, ki bo spremenil ves svet (tudi mojega) in izvedel najmočnejšo in edino pravo revolucijo vseh časov. Preudarim kaj mi pomenijo Kristusove vrednote sredi edinstvenih okoliščin mojega konkretnega živlejnja.

Marijina hvalnica nas postavlja pred globok izziv, saj smo vsi ujeti v materializem in potrošništvo. Pogovorim se s Kristusom o tem kar se sedajle v meni prebuja (čustva, misli, odločitve). Morda ga prosim, da me nauči živeti iz Njegove besede sredi tega, kar me danes čaka. Prosim ga, naj me tako kot je Marijo, nauči videi velike reči, ki jih dela v mojem in našem življenju.

Četrtek, 1.6.2017, Apd 22,30; 23,6-11

Vsi živimo v varstvu svete Trojice. Ta hip. Tukaj in sedaj. Zavedam se te resnice, koliko zmorem. Svoje zaupanje položim v Stvarnika, ki je moja trdnost.

Preberem odlomek. Pavel je v stiski. Njegovo življenje je ogroženo. Ne more se rešiti sam. Nemočen je. Danes je nešteto ljudi, ki so v podobnem položaju in morajo umreti zaradi nasilja nenasitnih soljudi. Morda sam še nisem doživel takšne stiske in nevarnosti. Morda se spomnim dogodka iz preteklosti, ki je od mene zahteval veliko poguma in moči.

Pavel doživlja, da je Gospod z njim in mu daje prave besede in pogum. Ali mi Trojica govori podobne besede tudi za moje življenje? Na kakšen način bo današnji dan od mene zahteval, da delam za Gospoda in sem njegova priča?

Pavel je sredi stiske trden in zaupa Bogu. Ali lahko spregovorim Kristusu kot najboljšemu prijatelju, ki je ob meni in ga prosim za vse kar danes potrebujem, da bi bil Njegova priča?

Petek, 2.6.2017, Jn 21,15-19

Gospod ti vse veš, ti veš, da te imam rad.

Preberem odlomek. Prizor se odvija ob Tiberijskem jezeru v Galileji. Nekateri apostoli so vso noč lovili ribe, pa niso nič ujeli. Predstavljaj si, kako bi se počutil po takšni noči.

Ob zori se prikaže Jezus in jih prosi, naj še enkrat vržejo mreže. Ubogajo ga in ulov je ogromen. Po zajtrku na obali Jezus spregovori s Petrom. Nista se videla že od takrat, ko ga je zatajil. Predstavljaj si, da si zraven in ju opazuješ? Kaj zaznavaš?

Jezus ve, da ga ima Peter še vedno rad. Želi mu vrniti zaupanje. Prisluhni Jezusu, kako se trudi, da bi odprl Petrovo srce za svojo brezpogojno sprejemanje in ljubezen do njega. »Ali me imaš rad? Ali me ljubiš?« »Gospod ti veš, da te imam rad!«

Dovoli, da ti Jezus zastavi isto vprašanje. Kaj doživljaš ob tem? Kaj bi mu odgovoril?

Sobota, 3.6.2017, Apd 2,1-11

Pridi Sveti Duh, luč naših src. Jaz ne znam moliti, ti moli v meni. Pridruži me svoji molitvi. Hvala ti, Sveti Duh – Duhinja, ker moliš v meni. V ritmu dihanja nekaj trenutkov prosim, naj prežme moje srce in razum in vse kar sem.

V evangeljskih odlomkih preteklega tedna smo bili blizu Jezusu pri zadnji večerji, delili z njim zajtrk po vstajenju in okušali pomen njegovih besed. Kako doživljaš to zaupno bližino z Jezusom? Ali je zate nova, morda nenavadna in se ti upira? Kako si doživljal ta srečanja?

V preteklem dnevu smo premišljevali tudi o navdušenju in pogumu sv. Pavla in prvih kristjanov, ki so z drugimi delili svojo vero. Danes se vračamo v utemeljujočo izkušnjo zgodnje Cerkve, v dogodek znan kot binkošti, ki se je odvijal medtem, ko so bili apostoli zbrani v Jeruzalemu.

Ali si se že kdaj mudil v tuji deželi, kjer nisi nikogar razumel, potem pa si zaslišal nekoga, ki je govoril slovensko ali kak drug jezik, ki si ga razumel? Ali se lahko spomniš, kako si se počutil? Presenečen in srečen zaradi dobro znanih besed in melodije? Takoj si se počutil bolj doma.

Ali ni to morda eden od načinov na katere Bog govori s teboj? Začutiš, da ti je povedano nekaj, kar ni tuje, ampak je že globoko v tebi doma, je že v tvojih ustih in v tvojem srcu.

Ali si že doživel, da si uspel komunicirati z nekom, ki ni znal tvojega jezika in ti ne njegovega? Pomagala sta si z rokami in gestami in zvoki, morda s petjem in obrazno mimiko. Vsem so nam skupna temeljna človeška izkustva, potrebe, hrepenenja in upanja, zato jih zlahka prepoznamo v drugih.

Ali lahko Bog na podoben način komunicira tudi s teboj? Ne govori ti z besedami, ampak po tvojih izkustvih, potrebah, željah in upih, po tvojih čustvih in občutjih tvojega srca. Doseže te na način, da ga nagonsko prepoznaš. Se tega zavedaš?

Binkoštni prizor je živahen in barvit: ognjeni jeziki, močan veter. Kako ti dojemaš odlomek, če ga znova prebereš? Kako si predstavljaš vse skupaj? Kaj vidiš in kaj slišiš?

Naše vsakdanje življenje je verjetno malo manj spektakularno in manj dramatično, toda Sveti Duh ni nič manj navzoč tebi, kakor je bil takrat apostolom. Morda ne vidiš ognjenih jezikov in ne čutiš močnega vetra, toda Božji Duh je v tebi, tukaj in sedaj. Ti sam si njegovo svetišče. Kaj bi mu rekel?

Nedelja, 4.6.2017

Ponedeljek, 5.6.2017,

Torek, 6.6.2017,

Sreda, 7.6.2017,

Četrtek, 8.6.2017,

Petek, 9.6.2017,

Sobota, 10.6.2017,

Nedelja, 11.6.2017,

Ponedeljek, 12.6.2017,

Torek, 13.6.2017,

Sreda, 14.7.2017,

Četrtek, 15.6.2017,

Petek, 16.6.2017,

Sobota, 17.6.2017,

Nedelja, 18.6.2017,

Ponedeljek, 19.6.2017,

Torek, 20.6.2017,

Sreda, 21.6.2017,

Četrtek, 22.6.2017,

Petek, 23.6.2017,

Sobota, 24.6.2017,

Nedelja, 25.6.2017,

Ponedeljek, 26.6.2017,

Torek, 27.6.2017,

Sreda, 28.6.2017,

Četrtek, 29.6.2017,

Petek, 30.6.2017,

Sobota, 1.7.2017,

Nedelja, 2.7.2017,