SREČEVANJE BOGA V SVETEM PISMU BOŽIČNA BOŽJA BESEDA


1. berilo Vsi konci zemlje bodo videli, kako naš Bog odrešuje Berilo iz knjige preroka Izaija (Iz 52,7-10)

Kako ljubke so na gorah noge glasnika, ki oznanja mir, prinaša veselo novico, oznanja rešitev in pravi Síonu: »Tvoj Bog kraljuje!« Poslušaj, tvoji stražarji povzdigujejo glas, vsi skupaj vriskajo, saj gledajo iz oči v oči Gospodovo vrnitev na Sion. Vzklikajte, vriskajte vse skupaj, jeruzalémske razvaline! Kajti Gospod je potolažil svoje ljudstvo, odkúpil Jeruzalem. Gospod je razgálil svojo sveto roko pred očmi vseh narodov in vsi konci zemlje bodo videli, kako naš Bog rešuje.

Psalm 98 Odpev: »Vsa zemlja je videla Božje odrešenje.«

Pojte Gospodu novo pesem, ker je storil čudovita dela; njegova desnica mu je pomagala, njegova sveta roka. Gospod je dal spoznati svoje odrešenje, očem narodov je razodel svojo pravičnost. Spomnil se je svoje dobrote in zvestobe do Izraelove hiše, odrešenje našega Boga so videli vsi konci zemlje. Vzklikaj Gospodu, vsa zemlja! Radujte se, vriskajte in prepevajte! Slavite Gospoda s citrami in petjem, igrajte na rog in trobento pred kraljem, Gospodom!

2. berilo Bog nam je spregovoril po Sinu Berilo iz pisma Hebrejcem (Heb 1,1-6)

Velikokrat in na veliko načinov je Bog nekoč govóril očetom po prerokih, v teh dneh poslednjega časa pa nam je spregovóril po Sinu. Njega je postavil za dediča vsega in po njem je tudi ustvaril svetove. On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse. Potem ko je uresničil očiščenje od grehov, je v nebesih sédel na desno veličastja. Postal je toliko višji od angelov, kolikor odličnejše ime od njihovega je dobil. Komu od angelov je namreč kdaj rekel: ›Ti si moj sin, danes sem te rodil?‹ In spet: ›Jaz mu bom oče in on mi bo sin.‹ Ko vpelje prvorojenca v svet, spet pravi: ›Pred njim naj se priklonijo vsi Božji angeli.‹

Evangelij Aleluja. Zasvetil nam je posvečeni dan, ljudstva pridite in počastite Gospoda; danes je namreč zasijala velíka luč po vsej zemlji. Aleluja. Beseda je meso postala in se naselila med nami Iz svetega evangelija po Janezu (Jn 1,1-18)

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temí, a temà je ni sprejela. Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet. Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice. Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Ta, ki bo prišel za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razlóžil.


KATEHEZA OB BOŽJI BESEDI


Celoten advent smo pričakovali Gospodovo rojstvo. Glavna mašna prošnja dobro povzame smisel praznika: »O Bog, ki si s porodom Device svetu razodel sijaj svoje slave …« Molitvi pritrjuje pismo Hebrejcem, ki pravi: »On je odsvit njegovega veličastva in odtis njegovega obstoja, z besedo svoje moči nosi vse.« Na praznik Jezusovega rojstva nas molitve in evangeljski odlomki vabijo v lepoto radosti in luči. Lahko se vprašava: za kakšno slavo in sijaj gre? Kakšne oči lahko vse to vidijo?
Sveti Janez na začetku svojega evangelija govori v imenu vseh Kristusovih učencev. Govori v imenu vseh, ki so doživeli, da se jim je ob srečanju z Jezusom življenje popolnoma spremenilo. Ob srečanju z Božjim Sinom, ki je bil poslan za odrešenje sveta, so se jim spremenile oči, spremenile so se korenine njihovega čutenja. Z absolutno gotovostjo si upa Janez v imenu vseh teh izreči besede, ki v poslušalcu prebudijo enako gotovost: »In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.«
Kaj so učenci videli? Nekaj, kar jim je odprlo obzorje in jim omogočilo doživeti, kar do takrat ni mogel doživeti noben človek. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razložil. To novo obzorje in izkušnja sta božični dar miru. Mir doseže najino človeško srce, ko sprejmeva božjo dobrohotno ponudbo, ki jo izraža pod podobo deteta, zavitega v plenice, rojenega iz device, od pastirjev obiskanega in prepoznanega, ki mu prepevajo angeli in ga počastijo modri. Takšna božja dobrohotnost in naklonjenost ozdravlja vse rane zgodovine. Omogoča ustvarjanje drugačne zgodovine. Človeško srce doseže v takšnih globinah, da mu vtisne nedotakljivo svobodo. Če sprejmeva njegovo dobrotljivost in naklonjenost, postane najin edini razlog za smiselnost življenja in ljubečega vedenja.
Zaradi te neverjetne izkušnje bo Janez vzkliknil: »Če nam je Bog podaril svojega edinorojenega Sina, kako nam ne bo z Njim podaril tudi vsega drugega?« S tem želi reči, da v Jezusu lahko najdemo vse dobrine, po katerih hrepeni naše srce. To je večno preroško oznanilo, ki ga verni kristjani vseh časov oznanjajo vsemu svetu.
Pastirji nam pokažejo način in pot, po kateri pridemo do gledanja božje slave. Oni so najprej sprejeli oznanilo angelov, potem so se odločili, da gredo pogledat, in so videli. Tega, kar so videli, ne morejo zadržati zase, ampak veselo povedo in oznanijo vsem. Ko midva poslušava Jezusovo Besedo, sva takoj povabljena v odločitev in delovanje. Šele potem se nama odpre novo gledanje in novo dojemanje, vir veselja in moči. Videti božjo slavo pomeni videti sijaj NJEGOVE brezmejne in brezpogojne ljubezni, ki ne glede na vse, ostaja dobrohotna do vseh in vedno. Postane edini razlog za življenje in delovanje. Slava je svetloba in veselje Jezusovega miru, ki je dosegel globine tvojega in mojega srca in postal najin vir življenja in čutenja.
Blagoslovljen in vesel božič ti iskreno in iz srca želim, draga bralka ali cenjeni bralec.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s