4. teden spletnega misijona ŠOLA MOLITVE


Peta molitvena vaja: Molitev je odnos z Bogom


“Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo! 8 Kajti vsak, kdor prosi, prejme; in kdor išče, najde; in kdor trka, se mu bo odprlo (Mt 7,7-8). Jezus je bil navajen pogosto moliti. »Navsezgodaj, ko je bilo še čisto temno, je vstal, se odpravil ven na samoten kraj in tam molil« (Mr 1,35). ”

Če pogledamo velike svetnike in junake krščanske zgodovine je vsem skupno prav računanje na moč molitve. Nekateri so navdušeni nad molitvijo. Zelo preporost preizkus je, s katerim lahko ugotovite ali ste bojevnik v molitvi ali ne,odgovorite na tole vprašanje: molitev ali namesto nje drugi opravki?
Mislim, da je del težave tudi ta, da nas nihče ne uči, kako moliti. Jezusovi učenci so ga prosili, naj jih nauči, kako moliti. Tedaj jim je dal, kar danes imenujemo Gospodova molitev. Za tistega, ki ne zna moliti je to odličen začetek. Molitev je nekaj, kar se je potrebno naučiti. Kakor vse drugo, kar je v življenju vredno početi – delo, ples, molitev – postajaš vedno boljši pri tem tako, da delaš.
Drugi razlog, da ne molimo je v tem, da ne razumemo. Molitev je skrivnost.Sveto pismo nas roti naj molimo – in ljudje v potrebi spontano molijo – toda nikdar še nihče ni dojel zakaj včasih deluje, včasih pa ne. Naša verska kultura pogosto propagira takšen pogled na molitev, ki ima v ospredju predvsem popravljanje stvari ali prošnjo zanje. Ko ne dobimo odgovora, ki ga potrebujemo, ko se zdi, da molitev ne popravlja stvari in jih ne spravlja vred, nastopi težava. Vendar molitev ni predvsem popravljanje in spravljanje stvari v red, ni spraševanje ali dobivanje odgovorov, ampak je predvsem srečevanje z Bogom.

V Svetem pismu se Job in njegovi tovariši v 37 poglavjih prerekajo zakaj se je Jobu zgodilo toliko nesreč in toliko slabega. Hočejo, da se Bog pred njimi zagovarja in opraviči svoje ravnanje. Po njihovo bi jim moral pojasniti zakaj tak dobri mož doživlja take muke. Končno v 38. poglavju pride do besede tudi Bog. Pojavi se iz viharja. Daleč od tega, da bi odgovarjal na kakršnokoli vprašanje kogar koli. Obtoži jih, da govorijo neumnosti in pravi: »Opaši kakor junak svoja ledja, vprašal te bom in ti me pouči!« (Job 38,3). Z drugimi besedami, pripravi se na dvoboj. Job se strinja.

Job dojame, da božja navzočnost izžene vsa vprašanja. Ne, da vprašanja niso pomembna in zagotovo ni narobe, da jih je Job zastavljal. Preprosto je nekaj globljega kot to, temeljna raven življenja na kateri vsa vprašanja počivajo.
Ta temeljna raven je odnos med nami in Bogom. Resnična, globoka molitev se dogodi, ko smo samo mi in Bog, takrat, ko se namesto svetu, izročamo v presojo in sodbo Bogu.

Navodila za vajo:
 
Veliko načinov molitve je. Poskus dnevno molitev ljubečega zavedanja Božje prisotnosti v današnjem dnevu.
 
Ob koncu dneva poišči miren prostor.

  1. – Ozri se na pretekli dan. Poskusi se spomniti, kaj se je zgodilo. Ničesar ne sodi, preprosto se spomni dogodkov.
  2. – zahvali se Bogu za dan in se uči hvaležnosti.
  3. – poglobi se malo. Pobliže si poglej svoj pretekli dan. Kaj si počel? Kaj je bilo storjeno tebi? Kako si se odzval? Kakšne notranje drže si gojil?
  4. – Ali bi lahko delal drugače? Ali si dal od sebe največ in najboljše, kar si zmogel? Ti je spodletelo? Sooči se s tem, kar ni prav, ampak narobe.
  5. – Končno se poslovi od vsega. Vse je v Božjem usmiljenju. Ozri se naprej. Na temelju tega, kar si zvedel o sebi v tem preverjanju in na podlagi tega kar o sebi že veš, prosi Boga, naj bo s teboj in ti z Njim v jutrišnjem dnevu, ki je pred teboj.

 Molitev je stvar poštenosti – iskrenosti. Jakob sije v odločilnem dvoboju z Boga upal prositi in tudi pogumno priznal, kdo je pred Njim. Jakob nam kaže kako moliti. Če smo jezni na Boga, mu to povejmo; če ga imamo radi, mu to recimo; če nas je strah, mu to pokažimo. Molitev je odnos z Bogom in noben odnos, zagotovo niti odnos z Bogom, ni mogoč brez čustvene poštenosti.« 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s