Odmik za moške BOLEČINA – MOJ SOVRAŽNIK?


man-1465525__340Brez bolečine fant nikdar ne postane mož. Nihče ne more zares računati nanj, če se ni naučil sprejeti in živeti svojo bolečino kot dar in priložnost. Bog nam je dal neverjetno moč in to prav sredi bolečine. Ob drugih možakih mi bo postalo jasno in srce se bo odprlo trdnosti, ki je v meni, a ni moja.

Ignacijev dom, Ljubljana
PRIJAVA

 

odmik-bolečina

ODMIKI ZA MOŠKE
Ena od pomembnih značilnosti nas moških se zdi ta, da smo bolj nagnjeni k dejavnosti kakor pa k refleksiji in premisleku. Rajši imamo delovanje kakor bivanje. Hočemo delati stvari, da bi zaznamovali zgodovino in dosegli uspeh. Pogosto najdemo možje svojo vrednost v tem, kar delamo, v svojem statusu in imetju.Moški rajši pristopamo k življenju kot misleci in ne kot tisti, ki čutijo. Na stvari hočemo gledati racionalno in logično in se izogibamo prevelikim čustvom v kakršni koli situaciji. Rajši živimo iz glave, kakor iz srca. Glava je naš kontrolni stolp in tudi jetnišnica. Zato je naš odnos z bližnjimi, s seboj in z Bogom bolj utemeljen na dejstvih kakor na izkustvu. Bolj lagodno se počutimo z naukom in abstraktnimi resnicami  kakor s stvarmi, ki vplivajo na čustva. Moške nas zveže strah pred ranljivostjo, ki ga vsi nosimo v sebi. Hočemo se zdeti močni, sposobni in učinkoviti. Strah nas je šibkosti in sovražimo prošnjo za pomoč, kajti s tem pokažemo svojo nesposobnost. Obdamo se z vsemogočimi obrambnimi mehanizmi, da se tako lahko izognemo bolečini, ki jo prinaša ranljivost. Skrbno zgradimo obzidja okrog sebe in svojega srca. Drugim ne dovolimo priti blizu, preblizu. Svojo negotovost zakrijemo in svojo osamljenost zamaskiramo v tisoč preoblek. Kako bomo prišli do intimnosti s seboj in ljudmi, če ostajamo oddaljeni, ravnodušni in nedotakljivi in s tem odrezani od sreče?Možje potrebujemo vzajemno pomoč, da lahko rastemo v zavedanju, da lahko odpremo svoja čustva in postajamo bolj ranljivi in s tem zares močni. Če hočemo, da se to zgodi, moramo biti v pravem okolju.Odmik za moške in skupine mož je takšno okolje in varen prostor, v katerem možje lahko pošteno in odprto spregovorimo o skupnih vprašanjih in težavah (pritiski na delovnem mestu, etične dileme, spolne skušnjave, poželenje, pričakovanja v vlogi moža in očeta  itd.) Medsebojna podelitev lastne izkušnje nas res bogati. Vsi pa smo usmerjeni v isti cilj. Odmiki nas preobražajo v trdne in človeške soustvarjalce življenja za vse. Pomagajo nam stati pokonci in z močjo sredi neviht življenja. Svet vpije in kriči po takšnih očetih, možeh in sinovih. Dobrodošel tudi ti. Bog osebno računa nate. Mi tudi.
Opis programa: 
– razlaga metode,- uvodna predstavitev, – skupni sprehod,- ogled filma,- osebno delo (premišljevanje ob vprašanjih in prejetem besedilu),- pogovor po malih skupinah, – podelitev osebne izkušnje,- poglobljena sveta maša, – možnost pogovora ali spovedi.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s