Vsak ima “boga”


Za vsakim napačnim razumevanjem stvarnosti se vedno skriva napačno razumevanje Boga. Če se približaš nasilnemu, nesrečnemu ali prestrašenemu, vedno odkriješ, da je njegov operativni bog (če se zavedamo ali ne, ta vedno je) neprimeren, popačen ali celo strupen – idol. Vsak izmed nas živi svojo prvotno lojalnost in referenčno točko, pa čeprav zgolj bogu – idolu osebne telesne varnosti, gotovosti, preživetja, bogastva… Vsak ima boga ali osrednjo referenčno točko, pa če to priznava ali ne. A vsak izmed nas v resnici potrebuje takšnega “boga”, ki je zares Bog. Postajam namreč bog, ki ga častim (upoštevam, mu živim svoje trenutke). Resnično dobri ljudje so vedno srečali resnično dobrega Boga.

Sprejem brezpogojno ljubečega Boga vpliva na naše podobe, ki jih imamo o Bogu in o sebi. Spremeni tudi naš način življenja. Kako korenito se torej spremeni naša podoba Boga, če resno verujemo, da nas Bog globoko, strastno in brezpogojno ljubi? Kako močno vpliva na našo podobo samega sebe in na naše ravnanje (odnose, delo in življenje) dejstvo, da nas Bog globoko, strastno in brezpogojno ljubi?

Vera v brezpogojno ljubečega Boga je velik izziv za negativno vero v svet brez Boga. Ali nam ateizem ponuja več smisla? Vera v brezpogojno ljubečega Boga je velik izziv pozitivni veri v svet z Bogom. Ali mi teisti resnično sprejemamo brezpogojno ljubečega Boga? Mislim, da ne. Vera v ljubečega Boga je velik izziv agnosticizmu in vseenarstvu. Ali pomanjkanje “gotovosti” opravičuje naše pomanjkanje zavzetosti in prizadevanj za lepo, dobro in resnično? Koliko gotovosti zahtevamo zase, da se v svojem življenju nečemu zavežemo in se zares tudi osebno zavzamemo?

Izziv vere je zelo širok. Ali sprejemam Božjo brezpogojno ljubezen do sebe, do drugih, do hudobnih, do sveta in to za vedno? Povabilo je in ga ni mogoče izbrisati. O tem govoriti je seveda lahko in enostavno. Ali sem se zares zavezal temu kar govorim? O ljubečem Bogu govorijo mnogi. To so spremembe zadnjih časov. Poslušanje tega kar pišemo in govorimo me največkrat ne prepriča, da zares sprejemamo ljubečega Boga, o katerem govorimo. Čas je, da se soočimo z izzivom, sprejmemo povabilo in ga vzamemo zares.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s