Besede so zgolj metafore


Zapisane besede o Bogu so vedno in za vedno samo metafore (prispodobe). Ne morejo biti nekaj več. Ko pozabimo na to, hitro postanemo malikovalci ali policaji, zelo redko mistiki. Samo Jezus je živa in dinamična Beseda, ki se prilagodi pripravljenosti vsakega izmed nas (letom, sposobnostim, izkušnjam).

Mi si Boga radi predstavljamo takšnega kakršni smo sami. Če smo maščevalni, zatiralski, nasilni, izključevalni ali polni strahu, bo naš Bog takšen in bomo iz SP navajali samo takšne stavke in metafore o Njem. Večina smo bili v družinah vzgojeni najprej s kaznovanjem in grožnjami staršev. Težko je priti ven iz tega, čeprav s tem dušimo sebe in druge.

Če si maščevalen, boš ljubil maščevalnega boga. Če imaš rad vojno, boš ljubil in si ustvaril vojskujočega Boga. Za vsakim napačnim ravnanjem je narobe razumljena podoba Boga.

Če pa sem pripravljen sprejemati in širiti svoje prijateljstvo z Bogom, bom kmalu pripravljen in željan Svete Trojice. Doživel bom svojo lastno preobrazbo. Od mene bo zahtevala vse, a mi bo tudi podarila vse.

Večino izmed nas so učili, da naj bi velikodušno dajali. Večkrat čutimo krivdo, da ne dajemo dovolj. Le redke pa so učili ponižnega sprejemanja Božje velikodušnosti. Če ne sprejemam, pa ne morem niti dajati.

Ali hočeš vedeti, kaj se dogaja v srcu Svete Trojice? Naj ti povem. V srcu trojice so Oče smeji in rojeva Sina. Sin se smeji nazaj Očetu in rojeva Duha. Vsa Trojica se smeji in rojeva nas (Mojster Eckhart)

Bog nenehno počne eno in isto: vedno, za vedno in brez zadržkov ljubi Sina (= stvarstvo, materialni svet, tebe in mene). Važna je kakovost odnosa, ne spol besede, ki ji uporabljamo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s