Ples Življenja – spirala in ne piramida


Teologija o Sveti Trojici nam ponuja najboljši temelj za medverski dialog in prijateljstvo. Tako dobrega temelja še nismo imeli. Večinoma smo do sedaj Jezusa uporabljali na tekmovalen in izključevalen način. Drugi so nas razumeli kot pleme, ki grozi: če se nam ne pridružite, boste vsi pogubljeni. Samo v Jezusu je rešitev. Pavel pa je Kološanom zapisal, da je Bog po Kristusu “spravil s sabo vse stvarstvo, saj je s krvjo njegovega križa, se pravi po njem, pomiril, kar je na zemlji in kar je v nebesih” (Kol 1,20). Mi smo iz Jezusa Kristusa namesto popolnoma vse vključujočega Odrešenika, naredili izključevalnega in ozkega odrešenika samo za naše. Jezus je pot, on nam ni na poti!

Ko se bomo kristjani naučili spoštovati kozmičnega Kristusa, kot širšo ontološko istovetnost, in ne zgolj zgodovinskega Jezusa, potem vsi Judje, muslimani, budisti in vsi duhovni (a ne religiozni) ljudje ne bodo imeli več razlogov, da bi se nas bali. Zlahka bodo prepoznali, da naše oprijemanje učlovečenja (utelešenja) vkljčuje in spoštuje stvarstvo in vse, ki so v njem.

Večinoma smo vzgojeni z monarhičnim in piramidalnim pogledom na stvarnost. Če pa dojemamo Trojico kot temeljno predlogo in vzorec stvarnosti, bomo počasi prešli iz piramidalnega pojmovanje v krožnega (občestvenega – v duhu 2. vatikanskega koncila). Življenje ni v tem, kdo si koga podreja, ampak v tem, kdo koga in kako ljubi, mu podarja samega sebe. Je tok in ples ljubezni.

Če je Bog trojica, potem je milost znotraj vseh ustvarjenih stvari. Ni nekaj, kar je dodano kasneje. Milost je vgrajena v samo naravo stvari. Notranja dinamika milosti giblje in poganja vse stvari v rast. Milost je zrak, ki ga dihamo. Je naša poklicanost, da postanemo to, kar v resnici smo in vse kar v resnici smo. To je naravni zakon. Živeti po svoji resnični naravi. Kar nekaj časa nam vzame, da to sploh odkrijemo in se začnemo zavedati. Vse rastline in živali sledijo svojemu naravnemu zakonu, čeprav je med njimi ogromno različnosti. Če že mislimo, da rojeva vedno samica, se pojavi morski konjiček, kjer je obratno.

Katera je torej naša resnična narava? Vse življenje bomo potrebovali, da to zares dojamemo in spoznamo. Kakor je Bog skrivnost, tako smo skrivnost tudi mi sami. Vsako srečanje z ljudmi v nas odpira nove razsežnosti odkrivanja tega, kdo v resnici smo. V prijateljstvu z Jezusom, ki je skriti prijatelj vsakega izmed nas, vstopamo v nežno lepoto in ljubezen Trojice. V objemu večnega prijateljstva si upamo biti svobodni.

Takšna je moč odnosa in zaradi tega potrebujemo rast odnosov. Samotarji in separatisti običajno postanejo čudni in nazadujejo. Podobno se dogaja vsem tistim, ki svoje bližnje uporabljajo, namesto, da bili z njimi v spoštljivih odnosih.

Le dve stvari sta dovolj močni, da nas držita v tem plesu ljubezni in življenja: velika ljubezen in veliko trpljenje. Oboje nas odpre v najglobljo in najbolj resnično naravo tega kar smo. Omogočata nam ostajati v krogu ali spiralni rasti občestva, da ne plezamo po piramidi.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s