Motnja pomanjkanja presežnosti


Na Zahodu nas muči še ena za preživetje zelo nevarna epidemija: motnja pomanjkanja transcendence (presežnosti). Irski ansambel U2 je preroško zapel: “Če hočeš poljubiti nebo, se raje nauči poklekniti”. Na zahodu smo zavrnili Boga, ki bi naj bil podoben Zeusu – negibni gibalec in prvi vzrok. Nič več ne sprejemamo, da je Bog podoben starčku s sivo glavo, ki počasi umira. Številni so te karikature Boga zavrgli, hkrati s tem pa tudi bolj celovito podobo Boga. Ko smo zavrgli Boga kot presežnega, smo hkrati zavrgli tudi njegovo preobražujočo moč. Na zahodu Boga sedaj nekateri želijo prikazati kot pivskega bratca in kolega. Nič več ne verjamemo in mu ne dovolimo, da preobraža naša srca, razum in duha. S svoje strani tega nastalega prepada niti ne moremo premostiti. To lahko stori samo Bog z njegove strani. V resnici je po Jezusu to tudi že storil.

Če Boga potegnemo iz nebes na tla, kot svojega pivskega tovariša, ali pa ga zavržemo kot neresničnega, zbolimo za pomanjkanjem presežnosti. Zmanjša se naša sposobnost čudenja. Mučijo nas zakrnele predstave in srčne nesposobnosti. Naša potreba po češčenju Boga v dolgočasju in slabem počutju izgine. Številni kristjani in tudi katoličani nismo doživeli izkušnje presežnega Boga in njegove stoodstotne zvestobe. Poznamo Boga kot nauk ter njegove “nemogoče” zapovedi in strah, da bomo šli v pekel, če v nedeljo ne gremo k maši. Iz tega pa ni mogoče živeti. Takšno pojmovanje slej ko prej zasovražimo in s tem tudi njegove oznanjevalce. Odkod ves revolucionarni bes proti cerkvi v začetku prejšnjega stoletja v Španiji (pobili so 8500 duhovnikov in redovnic), pri nas, v Evropi? Po drugi strani pa Bog tudi ni naš pivski kolega, ki skrbi, da imamo vedno dovlj za pitje.

Istočasno smo deležni slik iz vesolja, ki jih pošilja Hubble in se lahko samo čudimo. Razdalje so neskončne. Kdo je sredi vsega tega Bog? On mora vse to popolnoma presegati, če hočemo, da ima “Bog, ki je v nas” sploh kakšen smisel. Paradoks. Če je Bog samo znotraj nas, nas več ne more preobražati. To je žalostno razvidno iz poceni zahodnega krščanskega liberalizma zadnjih štiridesetih let: celotni rodovi, ki niso sposobni poklekniti, poljubiti tal, niti spoštovati niti častiti. Enako velja za številne ljudem prijazne megacerkve. Lahko verjamemo v Boga, toda če ga imamo za pivskega tovariša, ni več Bog. Ne moremo ga zapreti v svojo malo psiho. Ostanemo brez novih in čudovitih prostranstev v katera nas vabi in želi voditi! Ustvaril nas je po svoji podobi in mi smo mu to uslugo vrnili.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s