Le ljubezen lahko resnično spoznava in vidi


V skrivnost ljubezni namreč ni mogoče vstopiti z logičnim razumom, ampak z molitvijo. Resnični teolog je tisti, ki zares moli, ki razume notranje vzgibe, Zaupanja je vreden, če resnično moli. Pošteno povedano naš razum počenja nevarne in neumne reči, ki ugrabijo naš živčni sistem. Če hočemo delovati zgolj iz glave (brez srca in globine) doživimo kratek stik in razbitost. V resnici pa nagonsko hrenenimo po povezanosti.

Vsako naše spoznavanje je v resnici prepoznavanje tega, kar je globoko v nas že dano.  Trojica in njena ljubezen je resnična teorija o vsem in glede vsega. Vsi iščemo teorijo, ki bo vse povezala. Troedina ljubezen je odločilna pomoč za razumevanje, za izpuščanje iz rok in za življenjsko gotovost, ki temelji na odnosu. Le ljubezen lahk zares in skrbno spoznava in spozna (ne sentimentalna saharinska ljubezen raznih filmov in nadaljevank, ki v glavnem prikazujejo navezanost in posesivnost).

Ko se v sebi izročimo, prepustimo – ko nismo preveč navezani na svoj lastni načrt, jezo, strah ali željo, da bi bilo vse po naše, smo resnično odprti ljubezni. Hkrati vemo in doživljamo, da je naše srce nagnjeno k zapiranju. Za našimi pričakovanji se velikokrat skrivajo zamere. Skoraj nikdar stvarnost ni takšna, kakor mi hočemo, da bi bila. Zato smo zagrenjeni. Odrezani od toka življenja in veselja. Trojica pa nas ne neha vabiti v odnos in svobodo, v tok življenja, ki je vedno polnejše in neskončno.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s