Greh


Greh je prekinitev toka življenja – ljubezni, odpuščanja, dobrote… Lahko ga imenujemo sovraštvo, neodpuščanje, negativnost, nasilje. Jezus nas v svojem govoru na gori svari pred vsem tem (Mt 5-7). Vse to prinaša smrt, čeprav Bog tudi to uporabi v naše dobro, če mu dovolimo. Kjer se je pomnožil greh, se je še bolj pomnožila milost (Rim 5,20-21). Božje usmiljenje je tako neskončno in polno moči, da Bog uporabi tudi naš greh za naše odrešenje. Greh torej ni seznam malih stvari za katere delamo izpit pred Bogom. Greh ustvarja depresiven svet. Greh ni nekaj kar žalosti ali rani Boga. Bog je v ljubezni ranjen le takrat, kadar mi ranimo sami sebe (Apd 26,14).

Mi si ne moremo dovoliti biti neljubeči. S tem prekinemo notranji tok in smo zunaj skrivnosti. S tem se izvržemo iz toka milosti, ki je znotraj vsakega dogodka, celo greha. Mi za svoje grehe nismo kaznovani. Naši grehi so tisti, ki nas kaznujejo. Zaradi tega nam je Jezus ukazal naj ljubimo. Moramo ljubiti. Če ne ljubimo, ne spoznamo Boga, ne spoznamo sebe in nikdar ne spoznamo Božjega plesa. Neke vrste trpljenje je vedno cena in dokaz za ljubezen. Za to je potrebno veliko več dela in prizadevanja kakor za pokorščino desetim zapovedim. Upam, da spoštujete deset zapovedi. Toda še desetkrat bolj pomembno je živeti vsak trenutek v občestvu, v pozitivnem toku in zaznavati ves negativni odpor proti temu. To je kontemplativna vaja, ki smo ji prvotno rekli molitev. Izpostavljanje Božjemu toku nas zdravi samo s tem, da smo navzoči.

“Bog za nas, ki te kličemo Oče. Bog skupaj z nami, ki te kličemo Jezus. Bog znotraj nas, ki te kličemo Sveti Duh. Ti si večna skrivnost, ki usposablja, razgrinja in oživlja vse stvari, tudi nas in tudi mene. Vsako ime je premajhno, da bi lahko izrazilo tvojo dobrohotnost in veličino. Mi lahko vidimo kdo si, le v tem kar je. Prosimo za popolno gledanje, kakor je bilo v začetku, je sedaj in bo vedno. Amen.”

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s